Oportunități imobiliare, în vremuri economice tulburi

08/09/2022

Să ții banii la ciorap nu este soluția optimă, în contextul creșterii accelerate a inflației care înseamnă implicit și devalorizare. Investițiile în proprietăți rămân însă soluția optimă pentru a nu pierde banii. 

Nevoia de locuire este una dintre nevoile fundamentale ale oricărui om. Cu toate astea, spațiul de locuit disponibil este o resursă finită. Acest lucru face ca afacerile imobiliare să fie unele dintre cele mai populare forme de investiție, numărându-se printre cele mai sigure.

Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar brașovean Alphaville au subliniat faptul că mai ales într-o astfel de perioadă, marcată de o creștere accelerată a inflației, achiziția unor proprietăți imobiliare, atât locuințe, cât și terenuri, este cea mai bună investiție. „Cei care cred că este mai bine să își țină «banii la ciorap» nu vor face deloc o alegere bună, deoarece inflația înseamnă implicit devalorizarea banilor”, a punctat Dragoș Selagea, CEO Alphaville.

O stagnare a prețurilor de pe piața imobiliară

Acesta a adăugat că având în vedere contextul economic actual, prețurile în acest domeniu nu vor scădea, ci vor stagna. „Datorită instabilității economiei mondiale, în primă fază, sunt urmărite proiectele imobiliare definitivate și intabulate. Există acest avantaj al faptului că primești pe loc locuința, deoarece unii dezvoltatori au unele întârziere, cauzate atât de problemele în livrarea materialelor de construcții, cât și de cele cauzate de majorările de preț. Deși prețul fierului are o ușoară scădere, în cazul celorlalte materiale scumpirile continuă, ca urmare a majorării prețurilor la energie. În ceea ce privește prețurile locuințelor, nimeni nu este dispus să scadă, deoarece nu poate să vândă pe pierdere. Putem deci vorbi doar de o stagnare a prețurilor”, a explicat oficialul Alphaville.

Pot reveni ratele direct la dezvoltator

Ținând cont de actualele deficiențe din plan economic, există riscul ca băncile să aprobe tot mai greu credite, dobânzile să crească, în contextul majorării galopante a indicelui Robor, astfel că se poate oricând reveni la sistemul de plată în tranșe direct la dezvoltator, a apreciat Dragoș Selagea. „Acum, față de criza din 2008, sunt mai multe necunoscute: război, pandemie, inflație”, a punctat acesta.

În ciuda contextului economic neprielnic și a scumpirii de pe piața materialelor și a energiei, dezvoltatorul imobiliar brașovean Alphaville continuă proiectul de regenerare urbană pe care îl derulează pe fosta platformă industrială Fartec, potrivit graficelor de execuție.

Astfel, Alphaville a început predările pentru cea de-a doua fază a ansamblului Arena.

Locuințe cu confort sporit

Pe lângă materialele și finisajele premium utilizate la lucrări, Alphaville oferă în prețul apartamentului și o serie de dotări pentru creșterea confortului locuinței, fără a mai fi nevoie apoi de lucrări și cheltuieli suplimentare ale locatarilor, respectiv sistem de încălzire în pardoseală, cu o garanție 10 ani, dar și sistem smart home pentru fiecare locuință. În plus, Alphaville vine în întâmpinarea rezidenților săi cu locuri de parcare supraterane, subterane, garaje, dar și stații de încărcare pentru mașini electrice.

A crescut cererea pentru 3 camere

De altfel, Taxa pe Valoare Adăugată de 5% constituie în continuare o oportunitate pentru cei care doresc achiziția unor apartamente cu 2 sau 3 camere, plafonul achiziției pentru care se plătește acest cuantum către bugetul de stat fiind încă menținut până la suma de 140.000 euro (700.000 de lei). Odată cu creșterea plafonului la finalul anului trecut, au crescut mai ales cererile pentru apartamente cu 3 camere, după cum au remarcat reprezentanții dezvoltatorului, solicitările venind în special din partea tinerelor familii. De la 1 ianuarie 2023, în conformitate cu ultimele măsuri fiscale adoptate de către Guvern, plafonul maximal de achiziție pentru cota TVA de 5% va scădea însă la cuantumul de 600.000 de lei. Contractele semnate anul acesta vor beneficia însă de facilitățile legislației actuale în ceea ce privește cuantumul TVA, iar pentru cele care se semnează anul viitor se vor aplica noile reguli.

Astfel, cei care vor să beneficieze de această reducere de TVA pentru locuințe mai spațioase au ocazia să aleagă unul dintre apartamentele din cea de-a doua fază a ansamblului Arena, pe care îl vor primi în folosință la începutul lunii septembrie.

De altfel, pentru a se bucura de experiența completă a unui apartament, la achiziția unui imobil cu 3 camere, dezvoltatorul le oferă clienților în preț și un loc de parcare subterană. Reprezentanții Alphaville au ținut să sublinieze faptul că, în cazul celorlalte tipuri de locuințe, și locul de parcare beneficiază de TVA 5%, atâta timp cât achiziția acestuia se face concomitent cu apartamentul, prin același contract de vânzare, și valoarea totală nu depășește plafonul de 700.000 lei.

A treia fază Arena, în plină dezvoltare

În plus, în rândul avantajelor pe care le oferă complexul Arena sunt și cele două locuri de joacă, un parc și un viitor centru comercial aflat în incinta ansamblului.

Nu în ultimul rând, sunt în plină desfășurare și lucrările la cea de-a treia fază, și ultima, a ansamblului Arena. În prezent, este realizată structura de rezistență, zidăria până la etajul 7, tâmplăria și instalațiile până la etajul 6, șapa până la etajul 5, tencuielile interioare la primele două niveluri și în curând se va trece la finisaje. Acest lucru înseamnă că și cea de-a treia etapă se va finaliza în termenul prevăzut, respectiv vara anului viitor, astfel încât toate unitățile locative vândute vor fi predate până în Decembrie 2023.

Sursa articol: https://fwdbv.ro/oportunitati-imobiliare-vremuri-economice-tulburi/

 

© Copyright 2022 – ALPHAVILLE ARENA    |   ANPC   |   ANPC SAL  |   Politica de confidețialitate   |   Politica utilizare Cookies   |   creat de Professional People